BEVEZETŐ

A Káposztási Családok Egyesülete két levelezőlistát üzemeltet a környékbeli lakók közötti kapcsolatok erősítése céljából. A két lista rövid bemutatása:

 1. KÁPOSZTÁSI CSALÁDOK LISTA
  kaposztasicsaladok@googlegroups.com
  A káposztásmegyeri családok közötti kapcsolatot, információáramlást segíti a levelezőlista, melyen keresztül elsősorban helyi illetve közeli jó családi programokat, rendezvényeket és családokat érintő közérdekű híreket osztunk meg egymással.

 2. APRÓ KCSE LISTA
  apro-kcse@googlegroups.com
  Egy idő után rengeteg magánjellegű eladó dolog cserélt gazdát a káposztási családok ievelezőlistán keresztül. Ezt egyrészről szeretnénk továbbra is támogatni, mert örömteli, ha a környéken belül cserélnek gazdát feleslegessé vált dolgaink, ez is növeli a közösséget. Másrészről többeket zavart az ezzel járó sok e-mail, és néha szinte elvesztek a közérdekű levelek a sok apróhirdetés közt. Ezért a magánjellegű eladó dolgok meghirdetésére létrehoztunk egy külön levelezőlistát, az Apró KCSE-t. A magánjellegű eladó tárgyakat csak erre a listára szabad feltenni, a levelezőlista moderátora Balasits Zsuzsa.

A listák teljesen civil kezdeményezésként születtek, néhány környékbeli család e-mail cím cseréjéből. A listákat a lista alapítói, valamint a Káposztási Családok Egyesülete tagjai önkéntes módon, munka és családi élet mellett üzemeltetik, mindenféle anyagi ellenszolgáltatás nélkül, kizárólag a közjó előmozdítása érdekében. Ezért nagyon kérünk minden listatagot, hogy vigyázzon a levelezőlistákra, igyekezzen a lehető legjobban használni őket a lehető legkevésbé terhelve önkénteseinket, mert ez a biztosítéka a hosszútávú működésnek. Ennek érdekében hoztuk a következő szabályokat is. A szabályok alapvetően mindkét listára vonatkoznak, a specialitásokat – amennyiben vannak – az adott pontok végén közöljük,

ARANYSZABÁLY

A levelezőlista és a Káposztási Családok Egyesületének fő szabálya az úgynevezett aranyszabály: “Azt tegyük másokkal, amit szeretnénk, hogy velünk tegyenek.”

A Káposztási Családok lista esetén ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy olyan információkat, programokat, híreket ossz meg a listán keresztül, amit igazán jó szívvel ajánlasz, és amilyenről Te is szívesen olvasnál.

A témához nem kapcsolódó e-mailt, lánclevelet, bárkit sértő tartalmú levelet ne küldj légy szíves. Erre a listára eladó termékeket meghirdetni tilos, azokat csak az Apró KCSE listára lehet küldeni.

A szabály megszegése figyelmeztetést von maga után, 2 figyelmeztetés után pedig moderálás alá kerülnek az adott feladó levelei (csak az admin jóváhagyásával mehetnek ki).

Az Apró KCSE lista esetén pedig arra kérünk, hogy gondold át mielőtt felteszel egy hirdetést: megfelelő-e a címzés, tárgy, te is szívesen kapnál-e ilyen levelet, és nem lépted-e túl az 5. pontban lefektetett határokat.

TÁRGY HELYES HASZNÁLATA

 • A tárgyban mindig jelezd a konkrét tartalmát a levélnek. Például: „Könyvelő keresése” vagy „Faültetés”.
 • Minden levél tárgya fejezze ki a tényleges tartalmat.
 • Ha új témát nyitsz, adj neki új tárgyat, ne válaszként küldd el az előző, teljesen más tartalmú és tárgyú levélre.

SZEMÉLYES ÜZENETEK LISTÁN KÍVÜL

Amennyiben a levelezőlista segítségével hozzájutottál a kívánt információhoz, vagy megosztottad azt, kérünk, hogy a személyes jellegű üzenetekkel – mely már csak Rád és az adott levélpartnerre vonatkoznak, például: „Megnézem holnap anyukámnál.”, „Mindjárt körbenézek.” stb.– ne terheld levelezőtársaidat.

Használd a Válasz gombot, amely csak a feladó címét hagyja a címzettek között. Ha közérdekű a válaszod, vagy nyilvánosan szeretnéd megköszönni a segítséget (ami jó!), akkor használd a Válasz mindenkinek gombot, mely a levelezőlista e-mailcímét is beteszi a címzett sorba.

VÁLLALKOZÁSOK KERESKEDELMI CÉLÚ HIRDETÉSEI

A kereskedelmi célú hirdetéseket a Káposztási Családok Egyesületének vállalkozó partner tagjai küldhetnek havonta egyszer bármelyik listára. Minden más kifejezetten vállalati vagy céges, profitorientált hirdetés tilos. Amennyiben valaki még nem Vállalkozói Partner, de a levezési listán hirdetni szeretne, mielőtt a listára írna, vegye fel velünk a kapcsolatot az egyeztetés végett.

MAGÁNJELLEGŰ APRÓHIRDETÉSEK

Nem szabad magánjellegű eladást célzó apróhirdetést közzétenni a Káposztási Családok levelezőlistán, ezek számára hoztuk létre az Apró KCSE listát. Kivételt képez a lakáshirdetés és az autó. A magánjellegű keresések egyelőre maradhatnak a káposztási családok listán.

Az Apró KCSE listán a következő fő szabályokkal lehet hirdetést közzétenni:

 • Egy nap egy hirdető csak maximum három e-mailt küldhet az Apró KCSE listára
 • Ugyanazt a terméket legkorábban 2 hét elteltével lehet újra meghírdetni
  A szabály megszegése figyelmeztetést von maga után, 2 figyelmeztetés után pedig moderálás alá kerülnek az adott feladó levelei (csak az admin jóváhagyásával mehetnek ki).

POLITIKAMENTESSÉG

Eddig is fontos szabály volt, és most megerősítjük, hogy a levelezőlistán nincs helye politikai üzeneteknek.

Reméljük, hogy a listaszabályzat mindenkinek megkönnyíti majd a levelezését, és továbbra is egyre fontosabb fórum lesz a Káposztásmegyer kettőn és körzetében élő családok életében. Azokat a tagokat, akik megszegik a levelezőlista szabályzatot, először csak figyelmeztetjük, de többszöri szándékos szabályszegés listáról való törlést vonhat maga után.

LISTÁRA VALÓ FELIRATKOZÁS

Amennyiben szeretnél feliratkozni valamelyik levelezőlistára, nincs más tennivalód, mint hogy írsz egy levelet a levlista@kaposztasicsaladok.hu e-mail címre az alábbi tartalommal:

 • neved
 • mely listára/listákra szeretnél feliratkozni
 • milyen e-mail címre kéred a leveleket

LISTÁRÓL VALÓ LEIRATKOZÁS

Amennyiben szeretnél leiratkozni valamelyik levelezőlistánkról, nincs más tennivalód, mint megkeresni egy levlistáról érkezett levél legalján az alábbi részt és ráklikkelni az adott e-mail címre.

Az erről a csoportról és az ahhoz kapcsolódó e-mailekről való leiratkozáshoz küldjön egy e-mailt a kaposztasicsaladok+unsubscribe@googlegroups.com címre.

Kérjük leiratkozási kérelmekkel ne terheljétek a rendszert, hanem használjátok ezt a nagyon egyszerű és kényelmes megoldást.

E-MAIL KÜLDÉS GYAKORISÁGÁNAK ÁLLÍTÁSA

Ha túl soknak találod a naponta érkező leveleket, bármelyik levelezőlistát át lehet állítani az alábbi lépésekben arra, hogy naponta csak egy összefoglalót kapjál az összes üzenetről.

Lépj be a Google fiókodba (Ha gmail-es email címed van, akkor ez az, de bármilyen e-mail címmel lehet ilyet készíteni)
Nyisd meg az általad használt levelezőlisták oldalát: https://groups.google.com/forum/#!myforums

Állítsd át a jobb oldalon a kívánt e-mail küldési gyakoriságot, a választható lehetőségek a következők:

 • Nincs e-mail: Csak a webes felületen lehet nyomon követni az üzeneteket.
 • E-mail kivonat: Naponta egy összefoglaló üzenet.
 • E-mail összesítő: Kb. 25 e-mailt fog össze.
 • Minden email.

SZAKNÉVSOR

Mielőtt szakembert keresel a levlistán, nézd meg a http://kaposztasicsaladok.hu/szaknevsor/ oldalt, ahol a levelezőlistáról az ajánlásokat összegyűjtöttük.

Szakemberajánlásaidat, észrevételeidet, kérdéseidet a szaknevsor@kaposztasicsaladok.hu címen várjuk.

Programjainkat megtalálod a www.kaposztasicsaladok.hu címen és a facebook.com/kaposztasicsaladok.hu oldalon

Köszönettel és szeretettel:
Smohayné Simon Gyöngyös, Smohay Ferenc, a levelező listák alapítói, és a Káposztási Családok Egyesületének tagjai