A Káposztási Családok Egyesülete mottója, működési elve ez az aranyszabály:

„Azt tegyük másokkal, amit szeretnénk, hogy velünk tegyenek”

A személyesség nagyon fontos számunkra, minden tagunkkal megismerkedünk. Időt szánunk egymásra, megismerjük egymás motivációit, tehetségeit, tapasztalatát, érdeklődését. Ez rengeteget segít abban, hogy tudjuk, hogy egy új tagunkat mibe tudjuk bevonni, kikkel tudjuk a csapaton belül összekapcsolni. Ehhez jó érzékünk van, a tapasztalatok azt mutatják. ?

Az egyesületben önkéntesen dolgozunk. Egy részmunkaidős munkavállalónk van, Gyöngyös, aki az egész egyesületet és tevékenységeit koordinálja. Mindenki család és munka mellett, a fiatalok esetében iskola mellett annyit tesz bele, amennyi jó szívvel belefér neki, illetve amit el tud vállalni. Fontos elvünk, hogy az egyesületi munka a család rovására nem mehet.

Az önkéntes munka jót tesz a léleknek, és ezen túl nagyon komoly gyakorlati tapasztalatot lehet vele szerezni akár egy év alatt is. A sikeres tapasztalatokat pedig aztán, a munkahelyen vagy a magánéletbe is be lehet építeni.

Ha valaki valamit elvállalt, azt komolyan vesszük, és számítunk rá. Komoly bizalommal és hittel egymásban haladunk előre, lépésről lépésre, 11 éve.

Az átlátható kommunikáció és az önkéntesség szabadsága nagyon fontos számunkra. Egy-egy évre előre tervezünk, de emellett a kapacitás függvényében sok spontán lehetőség is adódik. A tervezéskor és az év közben is mindenki szabadon behozhat ötleteket, lehetőségeket, véleményt, és mi odafigyelünk ezekre. Kisebb-nagyobb projektjeinket meghirdetjük a csapaton belül, és aki úgy érzi, részt vállalhat belőle. Sokat tanulunk egymástól, a közös munkából, abból, hogy milyen jól kiegészíthetik egymást teljesen különböző hátterű emberek.

A KCSE-ben a csapatmunka nagyon fontos. Szakmailag is összeadjuk tudásunk egy-egy projekt vagy állandó tevékenységek mentén, és nagyon jól tudunk együtt dolgozni. Pályázatok, szervezések, adminisztratív feladataink is csapatban történnek és ez mindig felemelő.

6 rendszeres klubunk működik. Minden mögött egy csapat áll.

A KCSE Klubokat is 3 fős csapatban vezetik tagjaink.

A civil kreativitás bölcsője az egyesület Káposztásmegyeren.

Egyesületünk politikamentes szervezet.

Az ember kiléphet a komfortzónájából, és megismerhet közelebbről olyan embereket, akikkel egyébként nem ismerkedett volna össze, vagy azt hitte volna, hogy nincs közös témájuk.