A Káposztási Családok Egyesülete (KCSE) a helyi közösség építését, fejlesztését tűzte ki célul. Klubjai és rendezvényei lehetőséget adnak arra, hogy a káposztásmegyeriek közösségre leljenek az őket érdeklő témákban vagy a hozzájuk hasonló helyzetben lévőkkel. A KCSE levelezőlistáján a helyiek tájékozódhatnak, segítséget kérhetnek. A KCSE közösségi irodája információs és egyben találkozási pont. A KCSE szorosan együttműködik más helyi szervezetekkel a helyi kezdeményezések sikere érdekében.

Folyamatosan működnek a KCSE különböző klubjai, amelyek kislétszámú, rendszeres találkozások keretében adnak lehetőséget arra, hogy a káposztásmegyeriek közösségre leljenek az őket érdeklő témákban vagy a hozzájuk hasonló helyzetben lévőkkel. A kapcsolatok elmélyítésére, az összetartozás érzésének erősítésére alkalmasak klubjaink (baba-mama klub, ifi klubunk, nyugdíjas klub, férfiklub, társasjáték klub, könyvklub).

A KCSE 10 éve üzemelteti levelezőlistáját, amelyen a helyiek tájékozódhatnak minden, Káposztásmegyert és a KCSE-t érintő témában, illetve segítséget kérhetnek egymástól. A levelezőlista 1400 családot számlál, és segítségével egymásra talál kínálat és kereslet rengeteg témában (pl. háztartási segítő keresése, álláslehetőségek, tanfolyamok, kulturális programok, kirándulások).

A KCSE létrehozott egy közösségi irodát is, a KCSE Grundot, amely információs és találkozási pont az egyesületi tagoknak, a klubtagoknak és érdeklődőknek, valamint helyet ad a KCSE rendezvényeinek is.

2019 augusztusában kulturális kerekasztal programot hirdettünk, ahova a kultúrával, közösséggel, művészettel kapcsolatos szervezeteket hívtuk össze kapcsolatépítésre és egymás megismerésére, összekötésére.

A KCSE szorosan együttműködik más helyi szervezetekkel (pl. rendőrségi együttműködésünk a Szomszédok Egymásért Mozgalommal, szoros a kapcsolatunk az iskolával, óvodával, bölcsődével, egyházakkal). Ennek egyik legjobb példája a 2019-es iskolafestés, amelyet a szülők, egyesületi tagok a Homoktövis Általános Iskolával kéz a kézben együttműködve, önkéntes munkával, saját forrásból végeztek el a Let’s Colour pályázaton nyert 50 liter festéket kiegészítve. Mind a pályázat kommunikációjában, szavazatgyűjtésben, mozgósításban, a hiányzó összeg gyűjtésében, mind a festés kivitelezésében jelentős szerepet vállalt egyesületünk. A közösség rengeteget erősödött ezáltal, az iskola szép lett és még szorosabb lett az együttműködés a Homoktövis Általános Iskola, a KCSE, az iskola családjai és a helyi családok között.

2019-ben 8 hetes játékot tartottunk a KCSE 8. születésnapja alkalmából „Kötődj! Ismerd meg Káposztásmegyert!” címmel. Nyolc szervezettel közösen szerveztük, és célunk az volt, hogy programokon és játékos lehetőségeken át minél többeket megszólítsunk és invitáljunk arra, hogy a környéket jobban megismerjék, legyen lehetőségük közösségi programokat kipróbálni, megismerni más helyieket és kötődni, kapcsolódni a közösség/program által a lakóhelyükhöz, hogy még inkább otthon érezhessék magukat. Az apropót az is adta, hogy nagyon sok új ház épült a környéken és szerettünk volna alkalmat teremteni az ismerkedésre. A nyitott klubjaink mellett erdei sétát, rendőrségi keresztrejtvényt, szabadulószobát szerveztünk, közösségi szemétszedést (erdőtakarítást), kézműves workshopot, közösségi kötést, káposztásmegyeri felfedező sétát tartottunk, volt családos koncert, bábelőadás és még párkapcsolat erősítő játék is. A programon közel 1000 fő vett részt.

Novemberben szintén nagy rendezvényt szerveztünk „Nyitott iskola” címmel, amely egy kb. 1000 fős hétvégi családos adventi alkotó, játékos program volt szintén a Homoktövis Iskolával közösen.

A Házasság Hetére minden februárban szervezünk a pároknak egy randis lehetőséget, 2020-ban is a Melange Kávézóval működtünk együtt.

A KCSE Grund a helyszíne számos workshopnak.

2020-ban a karantén kezdetétől HOPE OFFICE-szá vált a KCSE GRUND kommunikációja és igyekeztünk az információk áramoltatásával a reményt éltetni egymásban.