2013 szeptembere óta működtetjük baba-mama klubunkat Káposztásmegyer II-n a Megyeri Klubban.

Több száz baba és anyuka fordult meg az évek alatt klubunkban. 2019-ben például 80 új anyuka csatlakozott. Alkalmanként általában 10 és 20 közötti baba és ugyanennyi mama vesz részt.

Ez az egyik legjobb találkozási lehetőség a 0-3 év közötti gyerekek és anyukáik számára, ahonnan gyakran további társas kapcsolatok születnek.

Minden évben egy minimum 3 fős koordinátor csapat (kisgyerekes anyukák) önkéntesen vezeti a klubot és szervezi, hirdeti hétről hétre a csütörtöki klub témáját. Kiterjedt kapcsolati hálónknak köszönhetően érdekesebbnél érdekesebb témákkal hívjuk meg különböző szakterületekről a témavezetőket. Fókuszban mindig az anyák vannak, őket, egymást segítjük az anyaság és nőiség, párkapcsolat kapcsán felmerülő kérdésekben. Interaktív témáink, beszélgetéseink közben a gyerekek mellettünk játszanak szőnyegen, a közös játékokkal.

A klubokat moderáljuk, megismerjük egymást, egy bemutatkozás erejéig mindenki megszólal.

A témák az igényekhez is igazodnak és bárki hozzászólhat a beszélgetéshez, megoszthatja tapasztalatait. Nem adunk tanácsot egymásnak, hanem elmeséljük, nálunk hogy vált be valami.

A csütörtök 10:00-11:30 közti klubidő végén együtt pakolunk el.

A résztvétel 500 forint, valamint szükséges előre regisztrálni az alábbi oldalon: https://kcse.booked4.us/public/book

Gyakori, hogy a nálunk megfordult gyerekek aztán egy bölcsibe, oviba, iskolába járnak, meghatározva az intézményen belül a csoportot, osztályközösséget. Akik együtt pakolták el a kockákat a baba-mama klub végén, azok már máshogy néznek egymásra és nagyon jó együttműködéseket szül ez a tapasztalat. Konkrétan érződik egy osztályközösség életében, hogy milyen közös tapasztalattal érkezünk bele.

2011 óta dolgoztunk azért, hogy olyan lehetőségeket, tereket hozzunk létre, amelyben a fiataljaink biztonságosan nőhetnek fel. Célunk volt, hogy a kamaszoknak is értékes, közösségépítő kikapcsolódási, szórakozási alkalmakat biztosítsunk. Mind a baba-mama klub, mind az ifi klub gondolata nagyon motivált minket a Káposztásmegyer II-i közösségi ház létrehozásában.

2013-ban a Megyeri Klub megnyitásával ez a vágyunk is megvalósult. Smohayné Simon Gyöngyös művelődésszervezőnk a fiatalokkal együtt alapította meg az ifi klubot. Csodálatos fiatalok élnek közöttünk és nagyon jól együtt dolgozunk. Értékes tapasztalatra tesznek szert, hogy mitől működik egy közösség. Egy-egy ifi klub 2-3 év alatt éri el azt a célt, hogy a helyi hasonló korú fiatalok megismerkednek, játszanak, közös célokat tűznek ki és azt elérik, megvalósítják (ilyen pl. egy-egy tematikus alkalom megszervezése).

Az első ifi klubban csúcs időben 38 fő- 14-18 éves – fiatallal voltunk együtt havi egy szombat este 18-22 óráig. Sikerült teret adni az ifik koordinálásának, amiben Gyöngyös mint háttér mindig jelen volt. A második ifi klub csapatban átlag 10-15-en voltunk jelen egyszerre. Fantasztikus, hogy milyen jól sikerül egy-egy ifi klub, milyen jó barátságok köttetnek, mennyit nevetünk. Az önkéntes munkából és/vagy közösségi szolgálatból is lelkesen kiveszik a részüket a fiatalok, így a maga természetességében „nőnek” bele az egyesület nagy családjába.

Az ifi klub jelenleg átszervezés alatt áll. Az elmúlt években a pandémia következtében változott az ifi klub. Egyrészt a gyerekek közös nyári táboroztatása lett az elsődleges közösségi élményünk, amire a 2021-es animátor képzésünk is épült, melyen 50 fiatal vett részt. Azóta rengeteg táborunkban tevékenykednek, az együtt végzett munka élménye vált közös ponttá. Animátoraink mellett a közösségi szolgálat és a ELTE Társadalmi Felelősségvállaláskurzusa lett a fő csapásirány 2022-ben.

2014-ben, miután beindult a KCSE baba-mama klub, és az ifi klub, egyre több nyugdíjas érdeklődött arról, hogy lesz-e nyugdíjas klub. Ezt a csodálatos korosztályt nem hagyhattuk magára, főleg, miután kifejezték az igényüket.

A KCSE-ben jellemző, hogy hiszünk abban, amit csinálunk. Bátran elindítunk olyan dolgokat is, amiben még nincs tapasztalatunk. Így alakult, hogy a nyugdíjas klubunkat az akkor 30 éves Smohayné Simon Gyöngyös művelődésszervezőnk indította el, és azóta is szívén viseli a 30-35 főből álló Nyugdíjas Ifjak Klubját. A többi klubhoz hasonlóan itt is lett egy klubtagokból álló koordináló csapat és a klubtagok önműködően tudnak maguknak programokat szervezni, akár külső helyszínen is. Büszkék vagyunk a nyugdíjasainkra, akik hihetetlenül igényesek, játékosak, vidámak, együttműködőek, a kultúra és a közösség iránti szeretetük kimagasló.

Kéthetente hétfőn a Megyeri Klubban van a találkozás sok játékkal (kártya és társasjátékok), versekkel, beszélgetéssel. Emellett a nyugdíjasaink járnak együtt kirándulni, kulturális eseményekre, illetve bogrács partikra a telekre. Megszervezték maguknak a közös tornát is.

A legszebb az egészben, hogy nagyon szoros barátságok és közösség alakult ki és napi szinten egymást is tudják segíteni a tagok.

2015-ben megismerkedtünk az Intro Game Játékbolt vezetőjével, Péterrel, az egyik nagy rendezvényünk standjánál. Azóta szoros kapcsolatban vagyunk, hiszen a társasjáték iránti szeretetével sikerült minden korosztályt fellelkesítenie a társasjátékok iránt. Először az ifikkel hívtuk meg Pétert, aki barátaival együtt egy emlékezetes, fergeteges társasjáték estét vezetett nekünk. Aztán meghívtuk a Házasság hete és a farsang programjainkra is, majd rendezvényeinkre kiállítónak, árusító lehetőséggel. Később a KCSE szervezésében gyakran rendeztünk felnőtteknek társasjáték klubot a Megyeri Klubban.

2017 decemberével megszűnt az Intro Game Játékbolt, és történetesen a KCSE bérelte ki a korábbi üzletét. 2018 szeptemberében megnyitott a KCSE GRUND, amely a társasjáték kedvelőknek is a klubhelye maradt. Olyan, mint a mesében. A KCSE-n belül 3 társasjáték kedvelő apukát kötöttünk össze, akik ennek kapcsán ismerték meg egymást és azóta is remekül dolgoznak együtt. Péter, Gergő és Attila a Grund Társasjáték Klub vezetői. Havi egy teltházas társasjáték klub segíti a felnőttek kikapcsolódását.

A KCSE GRUND-on nyitottunk egy kis könyvtárat. Kiderült, hogy akik együtt szoktunk a közösségi irodában dolgozni, mennyire szeretünk olvasni is. Több könyvet elolvastunk párhuzamosan és megbeszéltük. Ez nagyon klassz élmény volt. A folyamatot a POKET zsebkönyvek is segítették, mert mindig vettünk újabb és újabb könyveket a Grundra, amelyek a könyvekkel való kapcsolatot, az irodalom szeretetét növelték. (Az olvasás mellett a színház is közös hobbi lett.)

Hatala Réka KCSE tag a könyvklub kezdeményezője és koordinálója. Nagyon klassz ötlete volt, hogy meginvitálja egykori gimnáziumi magyar tanárát, aki más könyvklubot is vezet. Lami Tanár urat kezdettől a szívünkbe zártuk és ő is minket. A Könyvklubot a KCSE levelező listánkon hirdettük meg és sokakat érdekelt. Alkalmanként 10-12 fő jövünk össze a közösen választott olvasmányokat megbeszélni. Nagyon értékes, értelmes, egymásra figyelő társaság, öröm a Könyvklub. Érdekes könyveket olvasunk, amelyek feldolgozása a magyar fakultációhoz vagy az egyetemi legizgalmasabb órákhoz hasonlít.

2019 januárjában indult a Férfi Klub a KCSE Grundon, Molnár Dénes KCSE tag kezdeményezésére.

A Baba-mama klub, Ifi Klub és Nyugdíjas Ifjak Klubja után a Grund lehetőséget és teret adott a férfiak összefogására is.

Sokan így kapcsolódtak be a közösségi életbe. Három hetente találkoztak a KCSE Grundon és a kézműves sör kóstolás és egyéb éltető nedűk iszogatása közben értékes témákról beszélgettek. Pl. örökbefogadás, apaság, pénzügyi tervezés, családi pénzügyek, környezettudatosság és a póker elmélete és gyakorlata került porondra, szabadtéri alkalommal, az erdőben szalonnasütéssel kiegészítve.

Végre egy hely, ahol a férfiak is beszélgethetnek.