A Káposztási Családok Egyesülete 2011.04.26-án alakult.

Létrehozása az egyesületet kezdeményező Smohayné Simon Gyöngyvér művelődésszervező, festő és Smohay Ferenc KCSE elnök, tanácsadó (együtt 15 éve házaspár, 3 gyermekes szülők), személyes érintettségéből indult ki, akik azóta is az egyesület motorjai. Képzeljétek el, hogy új élethelyzetben vagytok, megszületett az első gyermeketek. Szeretitek Olaszországot, ahova épp most készültök egy 1,5-2 éves kiköltözésre tanulmányi céllal, egy 4 hónapos kisbabával. Nyitottak vagytok, könnyen ismerkedtek, beszélitek az olasz nyelvet.

Megérkeztek, élvezitek az olasz naplementéket és mediterrán növények látványát, aztán hetek, hónapok alatt rájöttök, hogy egy olyan társadalmi rendszerbe kerültetek bele, ahol a család értéke más megítélést kap. Mindenki dolgozik, hazaérkezés leghamarabb este 8-kor.

Mivel az ottani anyák 3 hónapot töltenek szülés után a gyermekükkel és ez jelentősen különbözik, mint a 3 éves magyar modelltől, rájössz, hogy azért nem találkozol anyukákkal, mert visszamentek dolgozni, és azért néznek rád furán, mert a te kategóriád, a „fiatal anyuka” ritka.

A fentiekből egy különleges magány tapasztalatát éled meg, noha közösségi ember vagy.

Ez a kiindulópontja annak a felfedezésnek, amit én, Smohayné Simon Gyöngyvér, a KCSE kezdeményezője nagyító alatt szemlélhettem.

Lehet jó alapokkal, szerető családban is magányt megélni, peremen lenni. A hiány mutatta meg, mire lenne igény, milyen nagy segítség lenne, hogy aki új élethelyzetben vagy frissen költözik egy új helyre, átlátható eligazító információkat, befogadó közösséget találjon.

Azt kerestük, hogy erre a társadalmi problémára hogyan tudunk válaszolni, mit tudunk tenni azért, hogy a mi itthoni lakókörnyezetünk segítő, befogadó, közösségi, egymásra figyelő környezet legyen.

Elég egyértelmű volt, hogy a találkozások, és a találkozások tere mennyire fontos.

Még Olaszországban fogalmazódott meg bennem, hogy Kápostásmegyer II-nek még nincs közösségi háza, és ez mekkora segítség lenne az anyukák találkozásának, egymást segítésének.

2008-ban visszaköltöztünk Káposztásmegyerre, és onnantól tudatosan ezen dolgoztam, mint művelődésszervező, hogy ezt az összefogást, ezt a közösségi hálót kialakítsuk itt, Káposztásmegyeren.

Mivel árral szemben nagyon tudatosan éltük párkapcsolatunk és családi életünk, azon túl, hogy nagyon stabil lett a mi családunk működése, ennél több is lett.

Az volt a vágyunk, hogy az új élethelyzetben lévők, akár friss családok, akár friss ide költözők OTTHON érezzék magukat Káposztásmegyeren.

A család érték és ezt meg lehet élni.

Káposztásmegyer maga a paradicsom sok-sok fiatal családdal, a magyar társadalmi modell adta anyasági idő lehetőséggel, a hungarikumnak számító Védőnőkkel.

Megtapasztaltuk, hogy a civil kreativitás működhet. Nekem, mint művelődésszervező az lett a hivatásom, hogy a magány lehetőségét a közösségi élet koordinálásával űzzem el.

Először figyeltem, ismerkedtem, megláttam sok összefüggést. Majd egy levelezőlistát hoztunk létre, ami akkor 30 családdal indult. Mostanra 1400 család alkotja. Jogi formára azért is volt szükség, hogy jobban és együtt tudjuk képviselni az itt lakók érdekeit, pl. hogy szükség lenne egy közösségi házra Káposztásmegyer II-n.

2011-ben 10 családdal alapítottuk meg az egyesületet.

Miért jó mindez? Csökken a magány, nő az otthon érzés, egymásra figyelés, út a cselekvő társadalom felé.

Fő célunk a közösségépítés, amit számos módon megélünk.

Legfontosabb eredményeink, amikre büszkék vagyunk:

 • 2011-óta töretlen lelkesedéssel működő egyesület
 • 2013-ban nyitotta meg kapuit az általunk kezdeményezett és tartalommal megtöltött Megyeri Klub, ami azóta is teltházzal működik.
 • 2018-ban megnyílt a saját helyünk, a KCSE GRUND Közösségi Iroda és Közösségi Központ, amely számos találkozásnak és inspiráló kapcsolatnak ad teret
 • 1 részmunkaidős munkavállalónk van, 60 önkéntesünk
 • 6 rendszeresen működő klubunk van (KCSE Baba-Mama Klub, Ifi klub, Nyugdíjas Ifjak Klubja, Könyvklub, Társasjáték Klub, Férfi klub)
 • 60 Vállalkozói Partnerünk van, a legtöbben helyi kis és középvállalkozók
 • 20 együttműködő partner szervezet a Rendőrségtől kezdve a Védőnőkön át a helyi intézményekig.
 • Számos nagy rendezvényünk gazdagította a környék kulturális, közösségi életét
 • Egyik kedvenc közösségi akcióm a Homoktövis Általános Iskola folyosó festés projektjének a kommunikációs, toborzó, koordináló vezetése volt, melyet az egyesület szervezőjeként egy remek csapattal és a festő szakértőkkel vezettünk. 6 napon át napi 40 önkéntes, fülig érő szájjal, teljes egyetértésben dolgozott és az iskola csodaszép lett.
 • Rendezvények, melyek az ismeretterjesztés és szórakozás mellett a közösségi találkozás színterei. 20-1000 fős, családi életet kreatívan segítő programok.
 • 1400 család van a Káposztási Családok levelezőlistán és a levlista szabályokat betartva rengeteg segítséget tudunk egymásnak adni.

Virágzó közösségi élet, számos együttműködés. Lehetőséget teremtünk találkozásoknak, mely a civil kreativitást támogatja.

Lehetőség van nálunk a középiskolai közösségi szolgálat teljesítésére is.

Szeretettel várunk, ismerkedjünk meg!

Amennyiben más kerületből, lakókörnyezetből olvasod bemutatkozásunk, és szeretnél hasonlót elkezdeni, keress meg minket, szeretnénk a tudásunkat átadni és ehhez szeretettel fogadjuk az érdeklődőket.

 

Smohayné Simon Gyöngyvér